Kulinářská masterclass NESLHK – unikátní projekt pro neslyšící studenty

Ve školním roce 2024/2025 běží na Vyšší odborná škola, Střední škola, Základní škola a Mateřská škola v Hradci Králové jedinečný projekt Kulinářská masterclass NESLHK, který neslyšícím studentům otevírá dveře k profesionální kariéře v oboru gastronomie.

2

Kulinářská masterclass

Zásluhou neúnavného úsilí učitele odborného výcviku Martina France se na střední škole Štefánikova rozjel unikátní projekt s názvem Kulinářská masterclass NESLHK. Studenti se sluchovým postižením oboru kuchař tak mají jedinečnou možnost prohloubit své znalosti a získat cenné zkušenosti v oboru gastronomie od těch nejlepších v tomto oboru. Kromě toho skýtá tento cyklus praktických seminářů vítanou možnost propojit svět slyšících a neslyšících studentů a vytvořit přívětivé a inspirativní prostředí pro všechny zúčastněné.

Účastníci Kulinářské masterclass (Foto: Facebook.com, Vyšší odborná škola, Střední škola, Základní škola a Mateřská škola)

Vysoká úroveň kurzů 

Pro účast na všech čtyřech specializovaných kurzech bylo vybráno deset talentovaných studentů oboru kuchař. Kurzy probíhají ve školním roce 2024/2025, a to v rozsahu 32 hodin. Vysoká úroveň těchto kurzů je zajištěna jejich vedením zkušenými pedagogy a odborníky z oblasti gastronomie, kteří se studenty sdílejí bohaté zkušenosti ze své praxe. Do tohoto unikátního projektu se zapojili i absolventi školy, kteří se v oboru úspěšně prosadili. Jejich spoluúčast na kurzech je tak pro studenty obrovským přínosem. Aby si studenti z těchto jedinečných kurzů odnesli opravdu maximum, jsou přizpůsobeny jejich komunikačním potřebám.

Kurzy jsou přizpůsobené potřebám studentů se sluchovým postižením (Foto: Facebook.com, Vyšší odborná škola, Střední škola, Základní škola a Mateřská škola)
Do projektu se zapojili i úspěšní absolventi školy (Foto: Facebook.com, Martin Franc)

Kurzy probíhají v moderním gastrostudiu

K prestižnosti Kulinářské masterclass NESLHK přispívá i to, že se koná v moderním gastrostudiu v Zemědělském muzeu Praha, jehož prostory využívá ke svým tréninkům i Národní tým kuchařů. Studenti tak mají jedinečnou možnost zdokonalovat své dovednosti v prostorách, v nichž své špičkové kulinářské umění předvádějí ti nejlepší z nejlepších. Díky tomu získávají nesmírně cenné zkušenosti a dovednosti z reálného prostředí.

Cílem tohoto jedinečného projektu tedy je, aby studenti se sluchovým postižením měli stejné příležitosti jako jejich slyšící vrstevníci a našli odvahu vrhnout se do profesionální kariéry v oboru gastronomie.

Na dechberoucí kulinářské výtvory studentů se můžete podívat v následujících fotogaleriích. Smekáme před nimi!

Kulinářské výtvory studentů berou dech (Foto: Facebook.com, Martin Franc)
Nazdobené talíře jsou pastvou pro oči (Foto: Facebook.com, Vyšší odborná škola, Střední škola, Základní škola a Mateřská škola)

Zdroj, foto: e-mailová komunikace s Martinem Francem, Neslhk.com-1, Neslhk.com-2, Neslhk.com-3, Neslhk.com-4, Neslhk.com-5, Facebook.com-1, Facebook.com-2, Facebook.com-3
Editor: Klára Šámalová

Back to top button