Neslyšící mladík, který má zálibu ve vaření a prezentuje své kulinářské umění na sociálních sítích. Seznamte se s Michaelem Veselým, studentem střední školy v Hradci Králové, který se učí na kuchaře.

Michaelovo dětství a školy
Michael (20 let) je neslyšící odmalička. Má neslyšící rodiče a nevlastního bratra. Vyrůstal spolu s neslyšící matkou. Do mateřské školy nastoupil v Praze Radlicích, ale dlouho tam nepobyl. Zkusil to ještě v mateřské škole pro neslyšící na Smíchově, až zakotvil ve školce v Praze – Ječné, kterou navštěvovaly nedoslýchavé děti. Necítil se tam moc dobře kvůli výuce orální metodou, ale i přesto zde vydržel do šesté třídy základní školy. Poté přestoupil zpět do radlické školy, kde byl mezi neslyšícími a byl zde spokojený. V současnosti studuje na střední škole v Hradci Králové obor kuchař, kde cvičí například vyřezávání z melounů, připravuje předkrmy, polévky, hlavní jídla…
Chytil se i příležitosti zúčastnit se v pražském hotelu akce, kterou pořádala Eliška Hašková Coolidge (významná česká osobnost v oblasti etické výchovy). Odtud Michael získal certifikát “Umění a management společenského chování pro teenagery.”
Vaření je Michaelovým hlavním koníčkem
Pro studium zabývající se vařením a vším, co obnáší práce kuchaře, se Michael rozhodl proto, že právě vaření je jeho velkým koníčkem. Kromě toho Michael také rád cestuje, v zimě brázdí kopce na lyžích, a zajímají ho zvířata.


YesChef na sociálních sítích
Pro svoji zálibu našel místo i na sociálních sítích – na Instagramu a Facebooku si založil stránku s názvem YesChef_Czech. Začínající kuchař na stránkách prezentuje fotky svých jídel. Baví ho připravovat jídlo na různé způsoby: vaření, smažení, pečení, a vyhraje si i se zdobením jídel. Proč se rozhodl pro název “YesChef?” Michael vysvětluje, že slovo YES (v českém jazyce “ANO”) symbolizuje chuť na jídlo a slovo CHEF (v českém jazyce “ŠÉFKUCHAŘ”) vyjadřuje samotného kuchaře, který připravuje jídlo. A tak dal vzniknout názvu svých stránek: “YesChef.”

Zajímavosti z vaření
Michael miluje italské jídlo, speciálně pizzu. Rád vaří i čínská jídla s čínskými nudlemi a z americké stravy rád připravuje hamburgery a americké brambory. Mezi své nejhorší kulinářské zážitky řadí spálenou bábovku, protože při pečení usnul. Naopak za své nejpovedenější jídlo Michael považuje masovou roládu s brambory. A je vůbec nějaké jídlo, které Michaelovi nechutná? Ryby! “Když jsem byl malý a měli jsme k jídlu rybu, zasekla se mi kost v krku. Od té doby to ve mě je, že tu rybu prostě nesním.”
Ukázky z Michaelova vaření:
Životní sen Michaela
Michael by se chtěl postupně vypracovat až k tomu, že by měl vlastní restauraci. Uvědomuje si ale, že to je nesnadná cesta. Uspěchat to nechce, plánuje proto nejprve se zaměstnat v nějaké restauraci, a co bude dál, pak uvidí.

Tlumočník je pro Michaela důležitý
Když si Michael potřebuje něco vyřídit, např. u lékaře nebo u doktora, využívá Tichou linku. Tlumočník je pro něj velmi důležitou osobou. Kdyby měl vyřizovat běžné věci sám bez tlumočníka, spousta informací mu uteče. V současné koronavirové době využívá Michael více (70 %) online tlumočení než vyřizování za přítomnosti tlumočníka (30 %).
Tichá linka nabízí online tlumočení a online přepis pro neslyšící z celé České republiky. Služba funguje zcela zdarma, stačí se zaregistrovat: https://www.tichalinka.cz/
Zdroj, foto: Michael Veselý, Facebook @YesChef_Czech, Instagram @YesChef_Czech, Snncr.cz, Pixabay.com
Editor: Eva Nováková