Máte rádi mrkev? Oslavte zítra její svátek!

1

Mezinárodní den mrkve se slaví 4. dubna každý rok. A to tak, že se po celém světě pořádají různé mrkvové párty a oslavy i s mrkvovými kostýmy. V koronavirové době si nic takového ale dovolit nemůžeme, a proto vám přinášíme v závěru zprávy pár dobrot z mrkví. Oslavme mrkvový svátek stylově, udělejme něco pro svoji imunitu a pochutnejme si! 

Před mrkví je třeba mít respekt – prospívá našemu zdraví!

Proč má mrkev svůj svátek?

Den mrkve vznikl v roce 2003. A to proto, aby se šířilo povědomí o blahodárných účincích mrkve po celém světě. Popularita tohoto dne každoročně roste. Přibývá i zemí, ve kterých se oslavy pořádají (Velká Británie, Francie, Švédsko, Itálie, Austrálie, Česká republika, Japonsko či Rusko).

K ČEMU JE MRKEV DOBRÁ?

Mrkev je jedním z nejznámějších a nejrozšířenějších druhů zeleniny. Je velmi pohledná a také velmi zdravá. 

  1. Mrkev snižuje hladinu cholesterolu

Konzumace mrkve snižuje krevní cholesterol. Byl proveden výzkum – u sledovaných osob, které pravidelně snídaly syrovou karotku (200 g), došlo ke snížení hodnot až o 11 %. To je velmi významné pro zdraví srdce, protože vysoký cholesterol je jedním z rizikových faktorů vzniku srdečních onemocnění.

2. Syrová mrkev na zácpu, vařená mrkev na průjem

Buněčné stěny syrové mrkve jsou tuhé a nerozpustná mrkvová vláknina silně omezuje možnost vzniku zácpy. Na druhou stranu dobře povařené mrkvové pyré dokáže zastavit i silný průjem.

3. Mrkev pro oči i imunitu

Mrkev je bohatá na vitamín A, který vyživuje oční sítnici. Podílí se tak na kvalitním vnímání zrakového vjemu na sítnici. Pomáhá rovněž při šerosleposti. Vysoký obsah betakarotenu v mrkvi také snižuje riziko vzniku šedého zákalu. Obsah stopového prvku selenu má velký význam pro lidskou imunitu. Už lidoví léčitelé kdysi doporučovali mrkvovou šťávu slabým dětem, které byly často nemocné a dětem nekojeným.

4. Mrkev zpevňuje kosti

V mrkvi je vitamín K1. Má velký význam pro správnou srážlivost krve, zdravý metabolismus kostí i cévních stěn. V lidové medicíně byla mrkev oblíbená také pro zpevňování kostí.

5. Mrkev snižuje riziko vzniku srdečních onemocnění

Mrkev kromě snižování hladiny cholesterolu v krvi také chrání organismus před chorobami srdce (obsahuje karotenoidy alfa a beta karoten a také lutein).

6. Mrkev snižuje riziko rozvoje mnoha druhů rakoviny

Mrkev obsahuje pektin, který na sebe dokáže vázat až osmdesát procent těžkých kovů z prostředí. Chrání tak organismus před intoxikací některými rakovinotvornými látkami. Němečtí vědci během své studie došli k závěru, že mrkev snižuje riziko vzniku rakoviny slinivky břišní. Jiný americký doktor zkoumal celých devatenáct let 2000 mužů, kteří měli rakovinu plic. Na závěr jednoznačně doporučil karotkovou dietu. Výzkum naznačuje, že betakaroten má vliv i na pozdní stadia nemoci. Bývalí kuřáci by měli jíst karotku pravidelně. Příznivý vliv má betakaroten i na snížení výskytu rakoviny hrtanu, jícnu, prostaty, močového měchýře a dělohy. 

7. Mrkev pomáhá hubnout

Vláknina v mrkvi pomáhá zrychlit metabolismus a zároveň dodává pocit sytosti. Mrkev obsahuje i bílkoviny a tuky a asi 6 % sacharidů. Z 90 % ji tvoří voda. Je proto velmi málo kalorická. Některé diety jsou na mrkvi jako na hlavní složce založeny. Nejčastěji nabízejí mrkvovou polévku, mrkvový salát a čerstvou mrkvovou šťávu.

Zajímavosti o mrkvi:

  • Chcete-li získat z mrkve prospěšný betakaroten, jezte ji tepelně upravenou s trochou tuku (ze syrové mrkve získáte asi jen 3–5 % betakarotenu, z dušené to může být až 60 %. Tuk je nezbytný proto, aby se užitečné látky mohly rozpustit – to neplatí jen o betakarotenu, ale například i o vitamínu K. Tepelnou úpravou ovšem snížíte obsah vitamínu C).
  • Pozornost věnujte i tomu, jakou mrkev kupujete. Například při výrobě takzvané „baby mrkve“, která se prodává balená, jsou používány různé chemické lázně (např. chlorová lázeň), aby mrkvičky byly stejné. Bohužel i komerčně pěstovaná mrkev patří k zelenině ošetřované pesticidy – jak prokázala kontrola Státní potravinové a zemědělské inspekce v roce 2013, přes polovina takto pěstované mrkve nějaké zbytky pesticidů obsahuje. Máte-li možnost, kupujte mrkev od opravdu vyzkoušeného pěstitele na trhu.

Historie

Historie divokých předků mrkve sahá na území dnešního Afghánistánu. První mrkev, která spatřila světlo světa, byla fialová a hořká. Zpočátku se pěstovala pro lékařské účely. V 10. století ji naši předkové využívali k usnadnění porodu. Do Evropy se dostala nejprve mrkev se žlutými kořeny. Postupem času vznikla mutací červené a bílé odrůdy dnes všem známá oranžová mrkev. Vyšlechtili ji Holanďané v 17. století a až o dalších sto let se rozšířila skutečně do celé Evropy.

Prapůvodní mrkev byla fialová

RECEPTY S MRKVÍ:

  1. Pikantní mrkvový salát

Potřebujeme: 6 velkých mrkví, 1 cibuli, 2 lžičky pikantní hořčice, sůl, pepř, citronovou šťávu, cukr, sůl, olivový olej.

Postup: Mrkev nakrájíme na tenké proužky a povaříme ji v troše vody, do které přidáme lžičku cukru a půl lžičky soli. Lehce podusíme do poloměkka a scedíme. Pokud ji propláchneme studenou vodou, zachová si krásnou barvu. Takto připravenou mrkev v míse smícháme s troškou vody a dle chuti citronovou šťávou, hořčicí a cukrem. Přidáme najemno nakrájenou cibuli, dochutíme solí a pepřem. Promícháme a necháme vychladit.

2. Mrkvové smaženky

Potřebujeme: 6 mrkví, hladkou mouku, 3 vejce, olivový olej, strouhanku, 2 bílé jogurty, kari, sůl.

Postup: Mrkev nastrouháme nahrubo a smícháme spolu s moukou, vejci a strouhankou. Vznikne středně husté těsto, ze kterého lžící tvoříme placičky a smažíme v horkém oleji z obou stran dozlatova. Podáváme s brambory a kari dresinkem, který si připravíme z jogurtu do něhož přisypeme kari dle chuti a lehce osolíme.

3. Hranolková indická mrkev

Potřebujeme: 65 dkg mrkve, 3 brambory, zázvor, máslo, sůl, kari.

Postup: Mrkev nakrájíme na hranolky, brambory na kostičky a zázvor oloupeme (stačí malý kousek, asi 2 cm) a nakrájíme na plátky. Pekáček vymažeme máslem a vložíme do něj mrkev a brambory. Posypeme solí, kari a zázvorem a na povrch položíme plátky másla. Vložíme do předem vyhřáté trouby na 180° C a pečeme za občasného promíchání dozlatova.

4. Vitaminová bomba

Potřebujeme: 3 mrkve, 3 pomeranče, cukr.

Postup: Mrkev oloupeme a uvaříme v trošce vody doměkka. Rozmixujeme a zalijeme převařenou vodou. Podle toho, jak chceme mít nápoj hustý, dolijeme vodu. Přidáme pomerančovou šťávu ze tří pomerančů a cukr podle chuti, promícháme, scedíme a vychladíme.

Mrkvové smaženky

Dobrou chuť! 🙂

Zdroj, foto: Zatecky.denik.cz, Zeny.iprima.cz, Kaufland.cz, Prostreno.cz, Pixabay.com
Editor: Eva Nováková

 

Mohlo by vás zajímat...
Close
Back to top button