Jiný kraj – jiný mrav, říká se a totéž platí i o oslavách Vánoc. Vánoce jsou svátky, které milují snad všichni. Měly by to být svátky rodinné pohody a harmonie. A je jedno, na jakém místě na světě. Všude mají své zvyky a tradice.
U nás voní smažený kapr s bramborovým salátem, pečou se různé druhy cukroví, hlavně perníčky. O Štědrém dni lijeme olovo, házíme botou a kontrolujeme větvičky, které jsme utrhli na Barborku, jestli nám vykvetly a na nás tak v příštím roce čeká svatba. Dárky se většinou nadělují 24. prosince.
A jak to vypadá ve světě?
V Anglii dárky pod stromeček naděluje Father Christmas v noci ze 24. na 25. prosince. Děti jsou nedočkavé a nemohou dospat a brzo ráno už rozbalují. Tradičním vánočním jídlem je krocan s ořechovou nádivkou a pak vánoční puding. Ten se připravuje v době adventu a míchá ho každý člen rodiny. Při večeři se do pudingu ukrývají mince nebo prstýnek a kdo ho vyloví, ten bude mít v příštím roce štěstí.
V Americe dárky naděluje Santa Claus 25. prosince. Na sváteční tabuli bývá nadívaná krůta s bramborovou kaší nebo sladkými brambory a přílohami. Dárky pod stromečkem děti rozbalují také 25. prosince. Pro Američany je typická soutěživost ve zdobení domů a bytů světýlky.
Pravoslavné Vánoce v Rusku se slaví až 6. a 7. ledna. Štědrý den je tam obyčejným pracovním dnem. Většina Rusů nyní slaví své Vánoce na Nový rok, kdy zpívají a veselí se okolo jolky (vánoční strom). Děda Mráz přijíždí i se Sněhurkou na saních se soby, aby rozdal všem dárky. Na ruské tabuli můžeme najít boršč, ryby a vareniky (plněné taštičky).
Podobné je to i v Bulharsku, kde lidé Vánoce slaví až 6. ledna. Ale milovníci vánoc si mohou nadělovat dárky dvakrát – 24. prosince a pak znovu 6. ledna. Dárky dětem přináší děda Koleda. Tradičním jídlem je čočka, fazole, rýže a zelí s vepřovým masem.
Vánoce v Austrálii jsou teplé a slunečné. Večeře se často odehrává na mořské pláži. K jídlu jsou obložené mísy, ovocné a zeleninové saláty nebo i krocan s kaštanovou nádivkou.
V Německu je to podobné jako u nás. Dárky o Štědrém dnu rozdává Weihnnachtsmann. S oblibou se podává konšelská mísa, která se skládá z vepřové pečeně, kachny, husy, krůty, uzeného masa a klobás, k tomu jsou bramborové knedlíky.
V Itálii se moc nepeče cukroví, tam si především svátky užívají v klidu a bez stresu. Dárky naděluje hodná, ale ošklivá čarodějnice Befana, a to až na Tři krále. Někde se naděluje 24. prosince, kdy děti obdarovává Babbo Natale. K jídlu mají Italové jehněčí a mořské plody.
V Africe je to kupodivu podobné jako u nás – Tři králové, půlnoční mše 24. a 25. prosince, umělé vánoční stromky a jako v Americe figurky Santa Clause.
Ve Francii je to Otec Vánoc – Pere Noël, který dětem dává dárečky do připravených bot či ponožek u krbu nebo je přivazuje na stromeček. K večeři mívají Francouzi pečeného krocana s kaštanovou nádivkou a lanýžovou pastou. A nesmí chybět husí játra.
Zdroj : TZ, novinky.cz, femina.cz, bilevanoce.cz