Kuchařky uvařily zdravé menu

0

Společnost pro výživu pořádala již osmým rokem soutěž o nejlepší školní oběd. Letošní ročník nesl název Zdraví na talíři, které všem chutná. Důraz se kladl na přípravu oběda, který měl být moderní, zdravý a také chutný. 

Školní jídelny se do soutěže mohly přihlásit pouze s pokrmy, které mají běžně na jídelním lístku. Menu se skládalo z polévky, hlavního jídla a dezertu, případně salátu. Přípravu jídel museli stihnout za hodinu, menu směla stát nejvýše 34 korun a musela splňovat předepsaná nutriční kritéria. Výherci dostali finanční odměnu. Za první místo to bylo 15 tisíc korun, za druhé místo 10 tisíc korun a za třetí 5000 korun.

Reprezentovat krajskou metropoli Plzeň v soutěži Zdraví na talíři vyrazily ve čtvrtek i kuchařky z plzeňské jídelny Základní a mateřské školy pro sluchově postižené. Pro gurmány a specialisty v oboru připravily tureckou polévku z červené čočky, krůtí rolku plněnou špenátem s bramborem a salát z cherry rajčat. Jako sladkou tečku pak přichystaly krupicové flameri. „V porotě seděla herečka Markéta Hrubešová, kterou náš dezert nadchl. Je velmi starý. Krupicová kaše se svaří s vanilkou a citronovou kůrou, nalije do formiček a nechá vychladnout. Na konec se bábovičky polijí přelivem z lesního ovoce,“ nastínila postup přípravy vedoucí školní jídelny Marcela Votavová. Do Prahy vyrazila se svou kolegyní, kuchařkou Janou Průchovou. Na stupni vítězů se nakonec neumístily, ale odvezly si bramborovou medaili.

Ilustrační foto
Ilustrační foto

Zdroj: web Týden, Plzeňský deník, foto a překlad TZ.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

Back to top button